In deze blog laat ik je zien hoe marketing automation werkt en hoe de verschillende functies kunnen worden toegepast in je bedrijf om processen te stroomlijnen en meer omzet te genereren.

Wat doet marketing automation?

Op hoog niveau helpt marketing automation je:

  • Meer en betere leads te genereren
  • Meer leads te converteren naar een klant
  • Optimaliseren van je marketinguitgaven
  • Optimaliseren van je marketing campagnes
  • Meer omzet te genereren

Marketing automation plaatst cookies om (anonieme) gebruikers van je website te volgen. Als ze zich vervolgens bekendmaken via email of het invullen van een formulier, kan de software de cookiegegevens aan een naam koppelen en ontstaat er een profiel. Deze profielen is de data waarmee marketing automation werkt.

In marketing automation kan je onbeperkt workflows en regels instellen die actie moeten doen op basis van specifieke kenmerken in een profiel of vertoond gedrag. Het zal deze workflows automatisch uitvoeren wanneer mensen de door jou opgegeven acties uitvoeren, of voldoen aan de profielcriteria die jij hebt opgesteld.

Hoe werkt marketing automation eigenlijk?

Je weet waarschijnlijk welke acties je wilt dat mensen ondernemen, en welke acties bezoekers van je site in het algemeen ondernemen. Maar je weet niet welke acties specifieke mensen ondernemen, en wat de opvolging daarvan is.

Met marketing automation kun je dit doen. In plaats van een generieke e-mail blast naar al je contacten te sturen en te hopen dat een percentage van hen doorklikt (spray and pray), kun je gepersonaliseerde campagnes maken om individuele leads of potentiële klanten aan te trekken.

Dit stelt je in staat om campagnes te maken die:

  • helpen nieuwe klanten te werven;
  • bestaande klanten te behouden;
  • huidige contacten te hergroeperen;
  • mogelijkheden te vinden voor cross-selling en upselling;
  • en mensen betrokken te houden bij je merk.

In plaats van aannames te doen in de interesses en behoeften van je klanten, kun je ze content of e-mails sturen die zijn afgestemd op wat ze op je site hebben bekeken, of de content die ze gedownload hebben.

Het belangrijkste element van marketing automation is het automatiseren van taken. Marketing automation betekent bijvoorbeeld dat je één e-mailtemplate instelt, en dat deze elke keer een e-mail verstuurt als een contact een bepaalde actie uitvoert. De e-mail is gepersonaliseerd en afkomstig uit jouw naam of van je sales collega, en je hebt dit maar 1 keer hoeven in te regelen.

Als je een e-mail verstuurt met links naar content of een download, kun je zien wie op welke link klikt, welke inhoud hij/zij bekijkt en of hij/zij zich aanmeldt met het gekoppelde formulier. Vervolgens hoef je alleen de mensen te mailen dit zich niet hebben aangemeld, in plaats van iedereen opnieuw te e-mailen.

Welke functies biedt marketing automation?

Marketing automation biedt veel mogelijkheden, maar een paar van de belangrijkste zijn hieronder weergegeven.

E-mail automation

Stuur automatische e-mailberichten uit wanneer potentiële klanten acties ondernemen. Stuur bijvoorbeeld een reeks gepersonaliseerde e-mails naar iemand die een formulier invult, of volg leads op die bepaalde pagina’s op je site bezoeken met een e-mail.

CRM

Elk marketing automation systeem kan koppelen met een CRM. Een aantal marketing automation systemen heeft zelfs een eigen CRM. Een koppeling met het CRM maakt het mogelijk dat je gehele organisatie inzicht krijgt in de interactie van leads en klanten met de website, content en on- of offline events. Zo ontstaat er een 360 graden klantbeeld.

Dynamische inhoud

Maak een email template aan en de software zal bepaalde elementen personaliseren op basis van het contact waar het naartoe wordt gestuurd. Denk aan naam maar ook aan afbeeldingen of gehele teksten die op basis van profiel eigenschappen dynamisch aangepast kunnen worden voor elke ontvanger.

Lead scoring

Stel een eerste set regels op voor wat een goede lead is en laat al je contacten en leads op basis daarvan scoren. Zo maak je het voor sales overzichtelijk welke leads een hoge koopintentie hebben en contact opgenomen moet worden, en welke beter nog met rust gelaten kunnen worden.

Landingspagina bouwen

Met marketing automation software kun je ook eenvoudig landingspagina’s bouwen, zodat je snel conversie gedreven webpagina’s kunt inzetten om gebruikers om te zetten in leads. Dit kan een webformulier zijn voor een whitepaper of een webinar.

Sales pipeline

Niet alleen helpt marketing automation je met automatiseren van je marketingprocessen, het helpt ook het gehele verkoopproces te visualiseren en te stroomlijnen. Je kunt de flow van lead, naar opportunity naar sales volgen en in detail bekijken. Dit betekent ook dat je direct kunt zien welke marketing kanalen, campagnes en content het meeste bijdragen in de acquisitie van nieuwe klanten.

End-to-end rapportage en analyse

Marketing automation biedt een eenvoudige website-analysefunctie die je helpt om in één oogopslag te zien wat de status is, en een diepgaandere rapportage van de meest belangrijke aspecten. Bijvoorbeeld het inzoomen op welke marketingkanalen het best presteren, waar de meeste nieuwe klanten vandaan komen en wat je marketing inspanning nu daadwerkelijk oplevert.