In dit artikel wil ik een aantal voorbeelden tonen van (uitgewerkte) buyer’s journeys. Hiermee krijg je een beeld wat het concept inhoudt en hoe je het zelf kan toepassen. 

De stadia in de buyer’s journey

De buyer’s journey is de reis die een koper doorloopt: Van bewustwording van een probleem tot het oplossen van het probleem (idealiter door jouw oplossing aan te schaffen). Deze reis kan in verschillende stadia onderverdeeld worden:

  • Bewustwording / awareness – De koper wordt zich bewust van een probleem en gaat op onderzoek.
  • Overweging / consideration – De koper is bewust op zoek naar een oplossing voor het probleem.
  • Beslissing / decision – De koper is bezig met de selectie van een geschikte oplossing voor het probleem.

In elk stadium heeft de koper een specifieke behoefte aan kennis en is andere informatie op dat moment niet relevant.

VOORBEELD: Iemand die in de bewustwordingsfase bevindt heeft het weinig toegevoegde waarde om informatie aan te bieden over hoe goed jouw bedrijf is met product X.  De koper weet nog niet wat zijn probleem precies is en legt geen koppeling met jouw product.

Een buyer’s journey maakt het gedrag en behoefte aan specifieke informatie inzichtelijk in elk stadium van de klantreis. Aan jouw de taak om je content hierop af te stemmen en op het juiste moment aan te bieden. Hiermee voorkom je onderstaande situatie en zal je inbound marketing activiteiten meer leads opleveren.

B2B versus B2C

In een B2B omgeving worden aankoopbeslissingen bijna altijd gemaakt door teams. Dit betekent dus ook dat je de belangrijkste personen in het team moet aanspreken = meerdere buyer persona’s. Dit betekent dus ook dat je meerdere buyer’s journeys hebt.

Voorbeelden

Onderstaand een voorbeeld van de verschillende stadia en welke content erbij past. Zowel qua vorm als inhoud.

Een vergelijkbaar voorbeeld afkomstig van Hubspot.

[afbeelding]

Een uitgewerkt voorbeeld van Forrester.

[afbeelding]

Hoe een buyer’s journey samenstellen?

Een buyer’s journey volgt uit de interviews en verzamelde informatie waarmee je je buyer persona’s hebt samengesteld. Hier ben je te weten gekomen welke vragen ze stellen in de verschillende stadia en welke bronnen ze raadplegen om deze vragen te beantwoorden.

Vervolgens ga je deze informatie plotten in een matrix waardoor voor elk stadium inzichtelijk wordt waar de kennis wordt gezocht en welke vragen beantwoorden dienen te worden. Aan jou nu de taak deze content te creĆ«ren en op het juiste moment & via het juiste kanaal aan te bieden.