Alles over Marketing Automation

Curated blog over marketing automation en inbound marketing

Wat is marketing automation

Marketing automation (MA) is een term die de laatste paar jaar steeds meer aandacht krijgt. Een recente special van Marketingfacts geheel gewijd aan dit onderwerp is hier een mooi voorbeeld van. Maar wat is het precies en waarvoor kan je het inzetten?

Oorsprong e-mailpakketten

Marketing automation software systemen bestaan al een geruime tijd maar krijgen pas de afgelopen 2 jaar de volle aandacht. Het is oorspronkelijk ontstaan vanuit e-mail marketing pakketten waarbij de mogelijkheid ontstond om e-mail ontvangers gepersonaliseerde e-mailberichten te sturen (“Beste [voornaam] [achternaam]”). Deze personalisatie mogelijkheden werden steeds uitgebreider tot het niveau dat de inhoud van de gehele e-mail afgestemd was op het profiel van de ontvanger.

Marketing Automation systeem

MA systemen voegen, aan de e-mail marketing pakketten, de mogelijkheid toe om ook e-mail interacties in het (lead)profiel op te slaan => hier een waarde aan toe te kennen en vervolgacties te activeren. Zo onstaat lead management en lead nurturing. De huidige MA systemen bevatten ook allerlei tools om het inbound marketing proces te ondersteunen, leads te verrijken vanuit externe bronnen (website gedrag, welk zoekwoord, linkedin profiel, etc), CRM integratie en dashboards en rapportages.

marketing automation systeem uitgelegd

Marketing Automation is een automatische inrichting van het marktbewerking- en leadgeneratieproces met als doel het genereren van leads, verhogen van conversie en het bewerken van prospects.
b2bmarketeer.nl

Hoe kan marketing automation helpen?

Een Marketing Automation software systeem geeft je de tools om onderdelen in het inbound marketing proces te automatiseren, beheren, analyseren en te optimaliseren. De infographic geeft aan hoe MA kan helpen in de verschillende stadia van je inbound marketing proces.

marketing-automation-platform-wat-kan-je-ermee

Functionaliteiten marketing automation

Marketing automation systemen bevatten in meer of mindere mate onderstaande functionaliteiten:

  • Online en social marketing tools – Voor het plaatsen van relevante content op de website/social media kanalen waarmee relevant bezoek naar de website getrokken wordt.
  • Landingspagina’s – Ontwikkelen, beheren en optimaliseren van landingspagina’s.
  • Formulieren – Ontwikkelen en beheer van webformulieren voor het binnenhalen van leads die vervolgens via e-mail marketing “opgewarmd” worden.
  • E-mail marketing – Versturen van gepersonaliseerde en relevante e-mails via drip campagnes met als doel lead nurturing.
  • Website tracking – Ook website bezoek wordt in het profiel opgenomen en gescoord.
  • Lead database – Database met alle leadsprofielen met bijbehorende data.
  • Lead management – Segmenteren van leads, scoren van leads en vervolgacties.
  • CRM integratie – Zodat leads gemakkelijk doorgezet kunnen worden naar sales en het gehele leadtraject doorgemeten kan worden (Closed Loop Reporting).
  • Dashboard, analytics en rapportages.

Voor een mega lijst van functionaliteiten zie Marketo.

Marketing automation: Het gouden ei?

Een Marketing Automation software systeem is niet meer dan een software pakket. Zonder een gedegen inbound marketing strategie, relevante content en een werkend & afgestemd leadproces zal een MA systeem niet veel resultaat opleveren. Lees meer over de 4 belangrijkste valkuilen bij de inzet van MA systeem.

Daarnaast vraagt de aanschaf en implementatie van een MA systeem een redelijk tot flink budget. En natuurlijk de benodigde resources binnen de organisatie.

Marketing automation iets voor jouw bedrijf?

Marketing automation kan veel opleveren zie bijvoorbeeld de verschillende cases. Alleen voor een succesvolle inzet is meer nodig dan alleen de aanschaf van een Marketing automation software systeem. Laat je daarom goed voorlichten voordat je stappen neemt tot aanschaf van een systeem.

Verder lezen

 

« »

© 2021 Alles over Marketing Automation. Theme by Anders Norén.